Complete einduitslag en analyse Dorpskwis Lierop 2018!

Wat hebben wij (organisatie) ontzettend genoten afgelopen zaterdag. Vele uren voorbereiding, bloed, zweet en tranen gingen eraan vooraf, maar het was ons alles waard als je ziet hoe het zaterdag allemaal uitkwam. Toen om half 5 de deuren open gingen en de kwis echt begon was het voor ons alleen maar genieten. Toen alle 35 kwisboeken om half 9 waren ingeleverd zijn we met onze enthousiaste vrijwilligers aan het nakijken geslagen. Mooi om in de boeken terug te zien waar jullie op uitgekomen zijn. Ondertussen speelde onze geweldige band Millers Inc. de zaal plat en konden we al enkele uitslagen bekend maken. Uit de vele mooie teamfoto’s kwam Heidewitzka er als beste beoordeeld uit en de familie Roefs wist de vakantiefoto-opdracht het best te volbrengen! Prachtig gedaan! Dan volgt de 2e set van Millers Inc. en ondertussen zijn we nog steeds druk bezig met nakijken. Het wordt een race tegen de klok. Met de inkt nog nat op de cheque gaan we richting podium… de uitslag van de eerste drie is bekend. Jammer genoeg niet de volledige uitslag. Dat vonden wij als organisatie ook. Het mooiste zou zijn geweest als we op de feestavond meteen de hele uitslag hadden kunnen geven. Dat is zeker een punt voor volgend jaar! Vele dorpsquizzen hebben een week de tijd tussen de quiz en de feestavond om de boeken na te kijken en dat is een luxe die wij niet hadden. Bij ons was het een uitdaging om dit nog dezelfde avond voor elkaar te krijgen. Gelukkig hadden we fantastische vrijwilligers die ons meehielpen met nakijken/tellen. Maar ook wij maken foutjes. Zo gingen onze tellers ervan uit dat het aantal stemmers in Lierop 1988 moest zijn maar halverwege het nakijken bleek dat de meeste antwoorden 1088 waren (tikfoutje, shit happens). Zo ook gebeurde dit bij de datum van de oude kerk. Wij hadden de info van slaponline in 2013 genomen (2 maart 1480) maar ook hier bleek halverwege de telling dat er meerdere antwoorden uitkwamen op 2 maart 1481 wat ook het juiste antwoord bleek te zijn. Om dat bij ‘alle’ deelnemers te corrigeren zat er helaas in tijd niet in, vandaar dat we op de avond hebben besloten niet ‘alle’ 35 resultaten bekend te maken.

De afgelopen dagen hebben we alles in alle rust nagelopen en daar waar nodig opgeschoond. Veel invloed had dit uiteindelijk niet op de einduitslag al hoefde Ut Hok hun tweede plaats nu niet meer te delen met Team Tuinfeest.

Bij dat nakijken zijn wel enkele opvallende feitjes naar voren gekomen.

 
 • Het percentage goed beantwoorde vragen komt op 47%. Hierbij behaalde de categorie ‘In de schoolbanken’ met 64% de hoogste score en ‘In 2018’ de laagste met 32%!
 
 • Het blijkt dat veel vragen niet goed gelezen worden (bv bij de medicijnen waar de betekenis ervan niet wordt ingevuld; ook het uitbeelden van 4 verenigingen moest bv toch echt met 5 personen!).
 
 • Niet alle gewonnen jokers zijn ingeplakt, zonde!
 
 • Teams hadden enkele pagina’s van de ene categorie bij de andere zitten; deze worden dan niet meegeteld!
 
 • Planning voor het beantwoorden van de vragen was niet overal even goed waardoor bv sommige laatste categorieën er wel heel bekaaid afkwamen.
 
 • Teams die onze tips voor wat betreft de tijdsindeling van de opdrachten niet goed begrepen hebben. Bij het lezen ervan was de opdracht bv al voorbij! Weg punten.
 
 • Captains hebben op de teamcaptainsdag slecht opgelet bij de vragen die volgens Robert ‘niet gesteld’ zouden worden, ze zijn ervan uitgegaan dat het voldoende was dat hun teamleden in de kerk opgelet hadden; slechts enkele teams hadden een van de drie vagen/antwoorden goed (een team had bij de eerste EN tweede vraag ingevuld: ‘Wie waren de misdienaars’ met ook het juiste antwoord, echter jammer voor hen stond deze vraag en antwoord op 3!).
 
 • Opvallend waren de vele goede antwoorden op de fanfarefoto uit 1931.
 
 • Hoe lang meester van Kessel hoofd van de jongensschool was had vrijwel iedereen hetzelfde ingevuld (1954-1984), echter wij hadden iets anders (1954-1973). Wij lazen in het boek ’75 jaar R.K. Bijzonder Onderwijs in Lierop’ nog wat verder door dan het voorwoord en ontdekten dat in 1973 Juffrouw Hendrikx van de meisjesschool met pensioen ging, waarna de meisjesschool toegevoegd werd aan de jongensschool. Vanaf dat moment ging de jongensschool verder als ‘gemengde school’ waar meester van Kessel overigens ook hoofd van school was (tot 1984).
 
 • De verkiezingsvraag was nogal wat werk. Slechts een team had dit helemaal goed!
 
 • Het achterkantje van de single van Easy & Free had slechts een team goed (Lierop 825)
 
 • De tunnelschilderingen vraag in Kleurrijk had slechts 1 team helemaal goed!
 
 • De kosten van het kermismiddagje met ons team hadden slechts twee teams goed. Er was ook een team dat er slechts EEN euro naast zat.
 
 • De ‘rest in peace’ vraag met data van overleden bekende zangers en dirigenten was gemakkelijk op te lossen, behalve die van onze eigen dirigent Jan van de Ven van A Capella. Opvallend dat er 6 teams waren die dit goed hadden (waaronder het damesteam!).
 
 • De aspergevraag was moeilijk. Toch hadden enkele teams de presentatrice (Eva Jinek) goed zoals ook het ras (Gijnlim).
 
 • De vraag over de Lieropse bands hadden heel veel teams goed behalve de combinatie van de gevonden letters (WIBRAS). Die was slechts enkele keren goed.
 
 • Iedereen die geantwoord heeft dacht dat de Vereniging van Dienstplichtige Militairen (VVDM) ook in de jaren 80 nog steeds de grootste vakbond was. Niet dus. Deze activistische soldatenbond had in de jaren 60 en 70 via protestdemonstraties voor veel veranderingen in het leger gezorgd. In de jaren 80 was de VVDM op sterven na dood. De rol was overgenomen door de gematigdere Algemene Vereniging van Dienstplichtige Militairen (AVNM). Symbool was stripfiguur ‘Appie’, die tegen officieren schreeuwde: ,,Effe dimme!” Bijna de helft van alle dienstplichtigen was lid van de AVNM.
 
 • De vraag over de bands die nooit in Lierop opgetreden hebben zijn door slechts twee teams goed beantwoord.
 
 • enz. enz. enz.

Dit waren slechts enkele van de opvallende feitjes die bij het nakijken van de vragen naar voren kwamen. Wanneer we het antwoordenboek over enkele dagen publiceren zal iedereen voor zichzelf wel meer oh’s en ah’s tegenkomen. Veel plezier (of verdriet ) daarbij!

Wij danken nogmaals alle deelnemers en vrijwilligers aan deze eerste Lieropse Dorpskwis. Wij vonden het mooi om te doen en gaan – ergens in de komende weken – e.e.a. evalueren. Het was wat ons betreft TOP!

Groeten,

Stijn, Robert, Doretti, Bart, Jan en Harm

Uitslag PDF: EINDUITSLAG DORPSKWIS 2018